KORTEN ÇELİK : DIŞ MEKAN ÜRÜNLERDE KULLANIMI
Türkiye'de Corten çeliği* terimi, yüzeyinde hava koşullarının etkisi altında sürekli olarak bir bariyer tabakasının oluştuğu, hava koşullarına dayanıklı yapısal çeliği ifade eder. Bu, bileşenleri daha fazla korozyona karşı korur ve topraksı ve sıcak renklerde karakteristik patina sağlar. Korten çeliği ortalamanın üzerinde bir ömre sahiptir, boyanmasına gerek yoktur ve tamamen geri dönüştürülebilirdir. Biz ürünlerimizde yalnızca, doğru ek malzemeyle bükülebilen ve kaynaklanabilen,yüksek kaliteli çelik sınıfını kullanıyoruz.
COR-TEN çeliği adı, paslanmaya karşı dayanıklılık (Korozyon Direnci) anlamına gelen ilk hece (COR) ve çekme mukavemeti anlamına gelen ikinci heceden (TEN) oluşmuştur. COR-TEN çeliği 1932'de Amerika'da patentlendi. Dünya çapında birçok farklı hava koşullarına dayanıklı yapısal çelik türü vardır.
Corten çeliğinin uygulama alanları
Korten çeliği uzun yıllardır birçok mimari projede kullanılmaktadır. Köprü yapıları, cepheler, çarpma bariyerleri vb. Popüler örnekler İtalyan otoyollarındaki çarpma bariyerleridir. Son yıllarda korten çeliği metal kentsel tasarım ve peyzaj mimarlığı endüstrisinde giderek daha sık kullanılıyor . Korten çelik yüzeyindeki karakteristik patina kendine özgü bir yaşam geliştirir ve yapıları ve renkleri tekrar tekrar değiştirir. Son olarak, bu özellik korten çeliğini modern bahçe ve peyzaj planlamasında ideal bir yapı malzemesi haline getirmektedir.
Karakteristik patinanın gelişimi
Ham çelik panellerin üretimi ve işlenmesi sırasında yüzeyde henüz patina oluşmamaktadır. Bu ancak doğal hava koşulları sayesinde gelişir. Görsel olarak çekici yüzeyin oluşumu 2 ila 3 hafta sonra başlar ve ancak 1,5 ila 3 yıl sonra tamamlanır. Bariyer tabakasının oluşumunda nemli ve kuru hava arasındaki değişim önemlidir. Bu havaya maruz kalmayan yüzey alanları varsa orada canlı pas patinası gelişmeyecektir.
Ön paslanma sırasında renk farklılıkları
İnanması zor ama algı yanıltılamaz: Hava şartlarına ve çevresel etkilere bağlı olarak yüzeyde farklı bir başlangıç pas rengi belirir - aynı üretim partisinden aynı malzemeyle. Pas rengi üzerindeki ana etkiler sıcaklık ve bağıl nemdir. Daha düşük sıcaklıklarda ve yüksek nemde daha koyu bir renk ortaya çıkar. İlk paslanmadan sonra farklı renkler, nesneler hava şartlarına maruz kaldıkça giderek daha fazla benzer hale gelir. Dolayısıyla bu farklı renk bir kusur veya şikayet sebebi değildir.
Ekolojik malzeme olarak sınıflandırılan Corten çeliği
Hava koşullarına dayanıklı yapısal çelik, ekolojik bir malzeme olarak sınıflandırılabilir. Ortalamanın üzerinde bir ömre sahiptir, boyanmasına gerek yoktur ve tamamen geri dönüştürülebilirdir. Corten çeliği, metale sıkı bir şekilde bağlanmış minimum miktarda (%1'den az) yüksek kaliteli bakır ve krom içerir; bu, paslanmaz çeliğe benzer şekilde, malzemeyi neredeyse sonsuz dayanıklı hale getirir ve paslanmayı önler.